10 / 3 923

1899 až 2019: ŠKODA slaví 120 let vývoje a výroby motorů v Mladé Boleslavi

25.10.2019 |  Štítky: Škoda | skladové vozy | Škoda Superb

Před 120 lety, 18. listopadu 1899, představila mladoboleslavská firma Laurin & Klement své první motocykly, to s vlastními jednoválcovými motory.

Christian Strube, člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast technického vývoje, zdůrazňuje: „ŠKODA AUTO patří mezi nejstarší automobilky na světě a se svými inovacemi v oblasti vývoje motorů po několik generací výrazně přispívala k rozvoji individuální mobility. Tato tradice a zkušenost nám dává inspiraci až do dnešních dní. V koncernu Volkswagen hraje ŠKODA AUTO ve vývoji a výrobě motorů důležitou roli. Každý pátý motor, vyrobený v koncernu Volkswagen, byl vyvinut ve ŠKODA AUTO.“

Výroba vlastních motorů začala před 120 lety jednoválcovým motorem
Na jaře 1899, necelé čtyři roky po založení společnosti Laurin & Klement, byla nabídka jízdních kol rozšířena o pomocný benzinový motor. Už 18. listopadu 1899 ale představila mladá firma motocykl s motorem vlastní konstrukce, Slavia Typ A. Konstruktér Václav Laurin navrhl také inovativní elektrické zapalování a vlastní karburátor. V roce 1902 vznikl prototyp BB s dvouválcovým motorem, uloženým příčně v rámu, v následujícím roce začala výroby typu CC s uspořádáním V2. Společnost kromě toho vyráběla také kapalinou chlazené motory.

V září 1904 byla podepsána licenční smlouva na výrobu motorů  L&K v Drážďanech pod značkou „Germania“  a v témže roce vznikl v Mladé Boleslavi jeden z prvních motocyklů se čtyřválcovým motorem na světě, model Laurin & Klement Typ CCCC se čtyřmi spojenými jednoválcovými pohonnými jednotkami.

Přechod od motocyklů k automobilům
V dubnu 1905 byl v Praze představen první automobilový motor Laurin & Klement, který byl na podzim zabudován do vůbec prvního automobilu značky z Mladé Boleslavi, modelu L&K Voiturette A. Kapalinou chlazený motor V2/55° v litrové třídě měl výkon 5,2 kW (7 k). V následujících dvou letech byly vyvinuty i řadové motory se dvěma a čtyřmi válci, na které navázal i řadový osmiválec typu FF (1907), první svého druhu ve střední Evropě.  Spolupráce s vynálezcem Františkem Křižíkem vyústila v první hybridní vůz na bázi typu E se dvěma stejnosměrnými elektrickými motory. K vrcholům éry L&K patří závodní motor FCR s extrémním zdvihem 250 mm (1909) a čtyřválcový motor EL, s nímž v dubnu 1910 odstartovalo první letadlo na území Čech.

Velkosériová výroba motorů od roku 1929
Ve dvacátých letech 20. století zahrnovala nabídka značky L&K/ŠKODA například sofistikované motory ŠKODA 4R se šoupátkovým rozvodem a motory ŠKODA 6R se spalovacími komůrkami Ricardo. V roce 1929 byla v Mladé Boleslavi zahájena pásová výroba motorů; vrcholným modelem nabídky značky byl model ŠKODA 860 s řadovým osmiválcem a devětkrát uloženou klikovou hřídelí. Generální opravy nové generace vozidel ulehčily ocelové vložky válců, nejprve „suché“  a později (1937) „mokré“. Rok 1937 znamenal pro automobilku ŠKODA také přechod od rozvodu SV k modernějšímu OHV. Vlajkovou lodí byl model ŠKODA SUPERB, poháněný řadovým šestiválcem, v malém počtu byly vyráběny i verze se čtyřlitrovým vidlicovým osmiválcem (1939).

První motory s tlakově litým hliníkovým blokem
Revoluční změnu přinesl české automobilce motor vozu ŠKODA 1000 MB z roku 1964. Jeho blok byl podle původního českého patentu vyroben metodou tlakového lití hliníku, což přineslo velké zrychlení produkce i snížení hmotnosti motoru. Tato pokroková výrobní technologie se osvědčila i na poli motoristického sportu, například ve voze ŠKODA 130 RS, který v roce 1977 ve své třídě zvítězil v Rallye Monte Carlo. Inovativní koncepce motoru i jeho výroby zůstala  zachována i po zavedení nové generace vozů značky ŠKODA s pohonem předních kol – modelu ŠKODA FAVORIT v roce 1987.

Dodávky motorů do jiných koncernových značek
Po vstupu značky ŠKODA do koncernu Volkswagen v roce 1991 dodávala mladoboleslavská automobilka už od roku 1997 motory dalším koncernovým značkám. Pohonné jednotky vlastní konstrukce byly nejprve litrové agregáty o výkonu 37 kW/50 k, v roce 2001 začala výroba tříválcových motorů 1,2 HTP, které se uplatnily i v modelech VW Fox, VW Polo a Seat Ibiza. O osm let později následovala s modelem 1,2 TSI nová generace hospodárných a ekologických čtyřválcových motorů s přímým vstřikováním paliva. 4. září 2014 bylo v Mladé Boleslavi uvedeno do provozu nové Motorové centrum, které dále posiluje kompetenci společnosti ŠKODA AUTO ve vývoji pohonných jednotek.

Motory z Mladé Boleslavi se využívají také v Mexiku, Indii a v Africe
V hlavním závodě ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi sjíždí z linky motory typu EA 211 o objemech od 1,0 až 1,6 l, které jsou následně montovány do automobilů v zemích EU, jakož i v Mexiku, Indii a Africe. Nejmladším agregátem je motor 1,0 MPI EVO ve výkonových variantách od 65 do 80 koňských sil, vyráběný od roku 2018. Největším výrobcem motorů MPI na světě je Čína s tržním podílem zhruba 60 procent v závodech Šanghaj, Čchang-čchun a Čcheng-tu. Vozy pro trhy jižní a střední Ameriky se vybavují motory z Brazílie, v Rusku vznikají agregáty pro lokální trh.

Rozsáhlý proces vývoje a testování až po sériové nasazení
Proces vývoje moderních motorů ve velice složitý, ve ŠKODA AUTO začíná ve fázi konceptu. Po prvním návrhu následují simulace, výpočty a stavba prototypů. Pomocí řady funkčních testů se prověřují důležité vlastnosti, jako například akustika a realizace plánovaného konceptu. Následně se odborníci postarají o potřebný software a o naprogramování řídicí jednotky. Na základě dlouhodobých testů a jízdních zkoušek ve všech klimatických zónách se důkladně testuje kvalita, spolehlivost a životnost motorů, používaných na celém světě.

Milníky 120tileté historie vývoje a výroby motorů v Mladé Boleslavi:
1895 – Založení firmy Laurin & Klement
1899 – Rozšíření nabídky jízdních kol o pomocný benzinový motor a uvedení prvních plnohodnotných motocyklů značky
1905 – Představení prvního automobilu z Mladé Boleslavi, modelu L&K Voiturette A s vidlicovým dvouválcem o objemu 1,0 litru
1907 – První řadový osmiválec svého druhu ve střední Evropě, Laurin & Klement FF
1908 – První hybridní vůz značky L&K na bázi typu E
1910 – První letecký motor L&K – typ EL
1925 – Fúze automobilky L&K s plzeňským koncernem ŠKODA za účelem zajištění kapitálu pro další expanzi
1937 – Přechod na ventilový rozvod OHV
1938 – Zavedení „mokrých“ vložek válců
1964 – Litrový čtyřválcový motor pro model ŠKODA 1000 MB, s blokem vyrobeným metodou tlakového odlívání hliníku, počátek éry vozů značky ŠKODA s motorem vzadu (1964–1990)
1987 – Celohliníkový motor o objemu 1,3 litru, příčně uložený ve voze ŠKODA FAVORIT s pohonem předních kol
1991 – ŠKODA se stává součástí koncernu Volkswagen
1997 – ŠKODA dodává čtyřválcové hliníkové motory o objemu 1,0 litru ostatním značkám koncernu
2001 – Zahájení výroby motorů 1,2 HTP
2009 – Zahájení výroby přeplňovaných motorů 1,2 TSI
2014 – Otevření nového motorového centra v Mladé Boleslavi

Reklama X
<<

máme 33 let zkušenosti v obchodu s automobily

již více než 267 000 spokojených zákazníků