10 / 1 982

Nová auta za akční ceny
Nová auta v akci a zajímavé nabídky

Hledáte nová auta za akční ceny? Chcete ušetřit při koupi nového auta? Připravili jsme pro vás přehled zajímavých akcí, díky kterým si můžete pořídit nové auto za zajímavou cenu. Prohlédněte si akce, novinky a zajímavosti ze světa nových vozů a objevte nejlevnější nová auta!

Rallye Dakar 2017 byla konečně odstartována

Platnost akce: skončila
Štítky:
První etapa nebyla zcela jednoduchá. Všichni jezdci týmu BARTH Racing etapu dokončili a Ruda Lhotský zaznamenal skvělý výsledek.

Fanoušci po celém světe, ale hlavně závodníci se dočkali. Rallye Dakar s pořadovým číslem 39 byla konečně odstartována. Dlouhé čekání na start je u konce. Úvodní počet závodních kilometrů měl stejné číslo jako ročník této nejtěžší rallye světa, tedy 39 kilometrů. Celkově však porce kilometrů byla mnohem větší, díky 415 kilometrů dlouhému přejezdu. První etapa odstartovala z parc fermé v paraguayském městě Asunción. David Pabiška byl první z týmu BARTH Racing, který šel na start v sedm ráno místního času, poté šel na řadu Ruda Lhotský a čtyřkolkáři Josef Macháček a nováček Zdeněk Tůma. Etapu provázely vysoké teploty atakující hranici 40 stupňů a nepříjemná vlhkost. Díky těmto podmínkám nebyla první etapa zcela jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Cílem etapy bylo argentinské město Resistencia. O náročnosti krátké rychlostní zkoušky hovoří i fakt, že hned na začátku letošního ročníku vypadlo několik závodníků. Vysoké teploty měly vliv i na podvečerní briefing, na kterém zkolaboval jeden z účastníků.

David Pabiška
David na začátku nikdy nespěchá, protože moc dobře ví, že přepálený začátek se na Rallye Dakar nevyplácí. I přes to, že je David dakarský matador, prožíval start jako by to bylo poprvé. Na nervozitě se projevilo i několikadenní čekání na start a vysoké teploty. David zvolil tvrdou gumu, která nebyla příliš vhodná do této etapy. „Bylo to hodně nebezpečný, na té gumě, kterou jsme zvolili, to hodně klouzalo, takže jsem jednou upadl. Bylo to v zatáčce, kde se mě to podsmeklo, tak jsem to položil na bok, trochu jsem to odřel, ale nic se neděje. Tohle jsem na rychlostce ještě nezažil, je strašný vedro, bylo to hodně náročný. Dojel jsem jezdce přede mnou, takže mě začal prášit, nedalo se moc jet“, zhodnotil etapu David Pabiška. Zároveň dodal, že je začátek a není kam spěchat. Celkově obsadil v první etapě 45. místo se ztrátou 4 minuty a 20 vteřin na vítěze a s výsledkem je spokojený.

Rudolf Lhotský
Ruda startuje na svém druhém Dakaru a jeho cíl je jasný, dostat se na závěrečné pódium. Do první etapy vkročil Ruda pravou nohou. Jeho posun ve startovním poli směrem nahoru činil úžasný 78 míst. Ruda nechtěl přepálit začátek. Věděl, že první den je velmi důležitý, nechtěl zničit motorku ani se zranit. „Bylo to nádherně rozbitý, jako každý Dakar. Bylo to takový na rozjetí, úplně na pohodu, nějaký brody tam byly, hluboké koleje. Myslel jsem si, že na tom budu hůř. Ze začátku jsem jel opatrně, bylo to nebezpečný, ale pak jsem se rozjel. Takto jsem si to představoval, cítím se parádně“, konstatoval Ruda Lhotský. Ruda se posunul na celkové 84. místo, což je na začátek skvělý výsledek. 

Josef Macháček
Pepa se vrátil na Dakar na své oblíbené čtyřkolce a hned na začátku musel řešit technický problém. Celou rychlostní zkoušku absolvoval s provizorním plynem bez rukojeti. Cestou na start rychlostní zkoušky došlo k utržení lanka plynu u rukojeti. Josef Macháček musel po cestě na start přemýšlet, jak to kvalitně opravit. Ovšem zužitkoval své zkušenosti a rychlostní zkoušku s tímto handicapem zvládl. „Vůbec to nechápu, nikdy jsem neviděl, že by se to někomu stalo. Pozdě to v zatáčkách přidávalo, měl jsem starost, aby se nezasekl plyn, ani jsem nevnímal terén a odpočítával jsem každý kilometr rychlostní zkoušky, aby se provizorní oprava nerozbila. Kdybych zůstal stát na rychlostní zkoušce, nabral bych časovou ztrátu. S tou závadou, kterou jsem měl, to asi nebude tak špatný“, okomentoval dnešní první závodní den pětinásobný vítěz dakarské rallye. Doplnil, že mohl být rychlejší, ale díky závadě to nešlo. Navíc ví, že nemá cenu přepálit začátek. I když Dakar nepřivítal Josefa Macháčka zrovna vlídně, první etapu dokončil na 14. místě. Na výsledek měla nakonec i vliv minutová penalizace za překročení rychlosti v přejezdu. Jeho největší soupeř, polský závodník Sonik, měl vstup do rallye ještě horší, když hned na začátku etapy svůj stroj převrátil.

Zdeněk Tůma
Nováček na Dakaru Zdeněk Tůma má svůj start také za sebou. I když tvrdí, že nemívá trému, před startem na jeho tváři byl vidět určitý výraz nervozity. „První dakarská etapa mě hned vyškolila. Je vidět, že jsem nováček. Na 25. kilometru byla velká louže a než jsem se rozhodl, z které strany ji objedu, tak jsem v ní skončil a trochu jsem se tam utopil. To mě stálo asi deset minut času. Soupeři, kteří mě předjeli, mě pak prášili a díky tomu jsem jen tak tak dobrzdil v jednom místě před koncem cesty v zatáčce. Takže dvě malé chybky, nedopadlo to, jak jsem si představoval, ale jinak dobrý“, dodává s úsměvem Zdeněk. Zdeněk se cítí dobře, je spokojený se strojem. Přiznává, že je to šílená dřina, ale skvělá. Nadšení neskrýval ani z diváků, který bylo opět velké množství podél celé dnešní trasy. Taktika na druhou etapu je jasná, bez problémů se dostat do cíle. Zdeněk Tůma obsadil v první etapě celkové 34.místo.

Druhá etapa bude již na porci kilometrů mnohem náročnější. Závodní část bude mít 275 kilometrů a celkově budou muset závodníci zvládnout i s přejezdem 803 kilometrů. Počasí má být opět s extrémními teplotami přesahující hranici 40 stupňů. Navíc nedávné deště změnily cesty na nebezpečné úseky s popadaným kamením a vyjetými kolejemi, které nejsou značené v roadbooku. Samozřejmostí je i dostatek vody. 

zdroj. http://press.barth-racing.cz/

Reklama X
<<

máme 33 let zkušenosti v obchodu s automobily

již více než 267 000 spokojených zákazníků