10 / 1 982

Nová auta za akční ceny
Nová auta v akci a zajímavé nabídky

Hledáte nová auta za akční ceny? Chcete ušetřit při koupi nového auta? Připravili jsme pro vás přehled zajímavých akcí, díky kterým si můžete pořídit nové auto za zajímavou cenu. Prohlédněte si akce, novinky a zajímavosti ze světa nových vozů a objevte nejlevnější nová auta!

ŠKODA Octavia slaví 20 let

Platnost akce: skončila
Štítky:
Zrození hvězdy: první generaci modelu Octavia představila ŠKODA v dubnu 1996. Během dvaceti let bylo prodáno pět milionů vozů!

Před 20 lety debutovala jedna z nejúspěšnějších modelových řad: Společnost ŠKODA AUTO představila domácím a zahraničním novinářům liftback Octavia. Během následujících dvou desetiletí se ŠKODA Octavia stala nejprodávanějším modelem české automobilky a zaznamenala vynikající výsledky na mnoha světových trzích. Kompaktní Octavia tak výrazně přispěla k úspěšnému vývoji značky ŠKODA.

​ŠKODA Octavia slaví jubileum – před dvaceti lety se poprvé představila odborné veřejnosti, od té doby se pro některý z mnoha verzí tohoto prodejního bestselleru rozhodlo přes 5 milionů zákazníků. Unikátní kombinace velkého prostoru, moderních agregátů a bezpečnostních prvků při zachování atraktivní prodejní ceny, to je znamenitě fungující klíč k úspěchu.

Vývoj zcela nové řady ŠKODA Octavia byl zahájen v roce 1992, přibližně rok po začlenění české značky do koncernu Volkswagen. Vůz dostal tehdy zcela novou podvozkovou platformu, jejíž vývoj probíhal na úrovni koncernu souběžně s přípravou modelu Octavia. Nadčasově elegantní design, navržený týmem pod vedením Dirka van Braeckela, vtiskl nezaměnitelnou pečeť karoserii, konstruované s využitím technologie CAD (Computer Aided Design; konstruování s počítačovou podporou) v mladoboleslavském vývojovém centru. Velký důraz byl kladen na aktivní i pasivní bezpečnost, včetně doplnění nabídky předních airbagů o boční bezpečnostní vaky. K trumfům velmi praktického liftbacku Octavie patřily i rozměrné výklopné páté dveře, umožňující výborný přístup k prostoru pro 528-1328 litrů zavazadel.

Zákazníci mohli v úvodním roce 1996 vybírat mezi dvěma benzinovými čtyřválci a jedním turbodieselem. Základ tvořil motor 1,6 MPI/55 kW, pro náročnější zákazníky byl připraven čtyřválec 1,8 20 V/92 kW. Moderní turbodiesel s přímým vstřikováním 1,9 TDI byl v nabídce ve verzi s výkonem 66 kW a s normovanou spotřebou 5,1 litru nafty na 100 km. Nabídka se postupně rozšiřovala například o agregáty 1,8 20 V Turbo/110 kW nebo 1,9 SDI/50 kW.

V březnu 1998 měla na autosalonu v Ženevě premiéru první Octavia Combi, jejíž prodej byl zahájen v květnu téhož roku. Tato karosářská varianta slavila úspěchy zejména na evropských trzích. Od roku 1999 nabídku obohatila verze kombi s pohonem všech kol. Typové označení Octavia odkazuje na stejnojmenný úspěšný automobil ze závodů Mladá Boleslav a Kvasiny, kde v období 1959-1964 vzniklo celkem 364 000 těchto vozů. Latinský výraz ‚octavia‘ znamená osmá a jednalo se o pořadí ve vývojové řadě moderní generace vozidel s nezávislým zavěšením všech kol od prvního typu v roce 1933.

Pro řadu ŠKODA Octavia vznikla v závodě v Mladé Boleslavi nová moderní výrobní linka v hale o rozloze 37 500 m2, na níž navázala nová lakovna s kapacitou až 1800 vozů. Produkce se zde rozběhla 3. dubna 1996, kapacita automobilky vzrostla o 90 000 na 350 000 vozů ročně a společnost ŠKODA AUTO se stala největším průmyslovým podnikem v ČR. 

Poslední vůz první generace řady Octavia sjel z výrobní linky v listopadu 2010, v období 1996-2010 vzniklo celkem 970 000 liftbacků a více než 470 000 kombi. Na tento úspěch navázala i druhá generace modelu ŠKODA Octavia, které se v letech 2004 až 2013 vyrobilo 1,6 milionu s karoserií liftback a 900.000 coby kombi. Druhá generace nabídla i nejmodernější zážehové motory s přímým vstřikem paliva či automatickou převodovku DSG. 

Od listopadu 2012 se vyrábí třetí generace vozu ŠKODA Octavia, která je pilířem modelové nabídky značky. Na sklonku března 2016 sjel z výrobní linky v Mladé Boleslavi miliontý exemplář aktuální generace. Od zahájení produkce první generace v roce 1996 tak vzniklo již 5 milionů vozů ŠKODA Octavia. Vedle hlavního výrobního závodu v Mladé Boleslavi sjíždějí vozy ŠKODA Octavia z výrobních linek také v zahraničí, a sice v Číně, Indii, Rusku a Kazachstánu.

 

zdroj. www.skoda-auto.cz

Reklama X
<<

máme 33 let zkušenosti v obchodu s automobily

již více než 267 000 spokojených zákazníků